De vil lage flygende vindkraftverk i 400 meters høyde. Nå håper gründerne i Kitemill på et kommersielt gjennombrudd.
Av: Ove Sjøstrøm og Fremsnakk Media Sveits 2006. Økobonden og ølbryggeren fra Voss, Jon Gjerde, kaster seg utfor fjellsiden. Det er VM i akrobatisk hanggliding. Etter noen halsbrekkende manøvrer innkasserer han den gjeveste tittelen i ekstremsportkarrieren: Han blir verdensmester. ![]()
I dag forsøker Gjerde å bli verdensmester i grønn kraft, eller mer presist, høyt-flygende vindkraft. Det skal gjøres med drager som produserer elektrisk kraft 400 meter over bakken.
– Det begynte med kiting og hanggliding. Det gjør noe med deg når du kjenner kreftene i vindkastene, sier Gjerde.
En utømmelig ressurs
Ideen ble først lansert av elkraftingeniør Olav Aleksander Bu. Han hadde egentlig tenkt å sette ny verdensrekord i seiling jorden rundt sammen med kameraten Thomas Hårklau. Den planen ble lagt på hyllen, men arbeidet med kite-teknologien slapp ikke taket i dem. Den måtte da kunne utnyttes kommersielt, mente de bestemt. Dermed så Kitemill AS dagens lys i 2008 med Gjerde, Hårklau, Bu og tre andre gründere på laget.
KITEMILL: Jon Gjerde ( oppe til venstre ) og resten av Kitemill-teamet håper på et kommersielt gjennombrudd. Foto: Kitemill.
– Kostnaden med å produsere elektrisk kraft på denne måten, er billigere enn vindmøller.
Forretningsideen baserer seg på en utømmelig ressurs et par hundre meter over bakken — vind.
– I 400 meters høyde er vinden stabil, og den er lett å utnytte til elektrisk kraft, sier Gjerde og fortsetter: – Kostnaden med å produsere elektrisk kraft på denne måten, er billigere enn vindmøller. Foreløpig testes konseptet i mindre skala, og det er like enkelt som det er genialt. Strømproduksjonen skjer når kiten flyr i en spiral og drar ut linen som er forankret i bakkestasjonen. – Vi endrer vinkelen på dragen når den trekkes inn. Med mindre luftmotstand trenger vi mindre elkraft for å trekke inn kiten for en ny tur. Dermed får vi et overskudd av elektrisk kraft. Konseptet er i bruk Systemet brukes allerede som fremdriftssystem til sjøs. For store frakte- og containerskip er gevinsten reduserte drivstoffutgifter.
FUNGERER: Allerede på 1970-tallet ble det slått fast at konseptet fungerte, sier daglig leder i Kitemill, Thomas Hårklau. Foto: Kitemill
– Ideen er ikke ny, forklarer Hårklau, som er også daglig leder i selskapet: – Allerede på 1970-tallet ble det slått fast at konseptet fungerte. Men utfordringen den gang var å finne materialer som hadde lav vekt og var sterke nok. I dag har vi slike komposittmaterialene, som også er svært holdbare. I tillegg må et kontrollsystem kunne styre kiten automatisk. Høyteknologisk samarbeid Kitemill samarbeider med flere høyteknologiselskaper, blant dem Kongsberg-miljøet. Målet er å få vindparken helautomatisert. – Å utvikle et godt og pålitelig styresystem for kitene er utfordrende. Derfor er vi glade for å ha Kongsberg Innovasjon i ryggen, sier Hårklau. Kongsberg Innovasjon bidrar også med ekspertise innen komposittmaterialer, aerodynamikk, strukturanalyse og industriutvikling. En annen samarbeidspartner er Transitions Robotics Inc i USA. De jobber med samme type teknologi. Selskapet har også kjøpt seg inn i Kitemill. Men det koster å få et anlegg som fungerer på plass. Kitemill ønsker ny og frisk kapital. – Vi håper på seks millioner kroner for å komme havn med konseptet vårt, sier Gjerde. [Kitemill har nettopp åpnet et crowdfunding prosjekt, der mer enn 60% av midlene for neste fase allerede er kommet inn.] 3D-design og animert film Kitemill tok kontakt med 3D-selskapet Nagelld på Frekhaug utenfor Bergen for å kunne presenterer den høytflygende vindparken på en pedagogisk måte. 3D-designerne hos Nagelld har lang erfaring med å fremstille det meste ved hjelp av det kraftige arbeidsverktøyet 3D Max Studio. Nagelld lager animerte presentasjonsfilmer for selskaper i gründerfasen og for store etablerte industrikonsern. – Vi trengte hjelp til å få presentert konseptet. Prinsippet er ikke lett å vise på film. Vi trengte en animasjonsvideo på detaljnivå, sier Hårklau og utdyper: – Spesielt detaljene når kitene er i drift. Det er ikke så lett å filme 3-400 meter over bakken.
Visualisering og animasjon ved Nagelld / tekst og tale ved Stocker Jabadabadoo
– De har vært på ballen hele tiden og fulgt oss tett. Dialogen med dem har fungert veldig bra. Kitemill og Nagelld samarbeidet tett under produksjonen av filmen. – De har vært på ballen hele tiden og fulgt oss tett. Dialogen med dem har fungert veldig bra, sier Hårklau. Grønn kraft Kitemill vil ikke bare revolusjonere vindkraften med sitt konsept. De vil også gjøre det på en miljøvennlig måte. – Energien produseres tilnærmet lydløst, og man trenger ikke store naturinngrep for å sette opp og drifte vindparken, sier Gjerde. Den første testparken er planlagt i løpet 2017. Innovasjon Norge har støttet prosjektet økonomisk siden oppstarten i 2008.
0 Comments
Leave a Reply. |
Arkiv
February 2019
KATEGORIER
All
|