Nå skal virtuell virkelighet kombineres med ekte vare. Nagelld innleder samarbeid med modellbygger i Bergen.
Av: Ove Sjøstrøm/Fremsnakk Media - Akkurat nå holder jeg på med en større brønnbåt, sier modellbygger Egil Olav Jakobsen og peker mot arbeidsbordet. Skroget og overbygget på modellen er snart ferdig. Lakken er på plass, og nå begynner det møysommelige detaljarbeidet. - Det er ikke et slit å holde på de minste detaljene, det er ren terapi for en kar som meg, sier og han smiler. Innleder samarbeid Det er 3D visualisering og animasjonsselskapet Nagelld som har innledet et samarbeid med modellbyggeren fra Bergen. ![]()
- Vi får en del forespørsler fra blant annet havbruks- og skipsnæringen om mer enn "bare" dataanimerte 3D-modeller og film, sier Helge Bjordal, daglig leder i Nagelld.
I samarbeid med Nagelld tilbyr Jakobsen modeller av skip, offshoreinstallasjoner, oljeplattformer, industri og bygg. Nagelld ser et stort potensiale i samarbeidet. - Med Jakobsen på laget kan vi nå kombinere naturtro modeller med dataanimerte scener. Når vi er på ulike messer opplever vi at fysiske modeller er som en magnet på publikum, forklarer Bjordal. Han fortsetter: - Kombineres dette med skjermer, som viser detaljer av utstyr og hvordan dette fungerer på en båt eller en mær, da får du frem på en klar måte hva du driver med. Visualisering med fysiske modeller og animasjon handler til syvende og sist kommunikasjon, understreker Bjordal. - Gjennom samarbeidet med Egil har vi fått en viktig brikke på plass i vårt tilbud til bedriftene. Her ser vi et spennende potensiale.
En truet yrkesgruppe Profesjonelle modellbyggere har vært en truet yrkesgruppe i Norge. Det har vært vanskelig å konkurrere med prisnivået i Asia. Nå tror både Jakobsen og Nagelld at markedet er klar for norsk kvalitet. - Det handler som regel om en ting. Nærhet til meg som modellbygger og håndverket mitt. Kundene sier ofte at det er lettere å oppklare misforståelser med en som sitter i Bergen, enn en som sitter på andre siden av jordkloden, sier Jakobsen. - Det er sikkert ikke noe galt med det fagmessige i det som utføres i for eksempel Kina, men når det skjer feil, kan det være vanskelig å få rettet opp før modellen blir sendt til Norge. Da er det som regel for sent å gjøre noe. En gammel modell blir ny Jakobsen restaurerer og reparerer også gamle modeller. - Det kan være modeller som trenger et nytt lag med lakk, eller å få skiftet ut ødelagte deler, sier han, og forteller at han noen ganger får henvendelser om modeller som er sendt fra utlandet. - Da er det ofte snakk om transportskader, eller feil som er gjort under bygging av modellene, sier han. Jakobsen har som regel kapasitet til reparasjonsoppdrag: - Det er bare å sende et bilde, eller invitere oss til utstillingssted. I mange tilfeller kan vi fikse modellen på stedet. Inn med morsmelken Interessen for modellbygging begynte tidlig for Jakobsen. Med en far som jobbet i NSB, var ikke veien lang til det først modelltoget. ![]()
- Det begynte da jeg var liten gutt, i 5-6 års-alderen. Først tog, skinner og landskap. Så ble det fly- og skipsmodeller. Siden har det bare utviklet seg fra en hobby til et levebrød.
Han tar oss med inn i støperiet. - Jeg gjør akkurat det samme som bedrifter som lager fritidsbåter i full skala. Først lager jeg en plugg, deretter støpes en todelt form i glassfiberarmert polyester. Så støpes skogret i den sammensatte formen. Skog og dekk monteres deretter sammen før det pusses, primes - og etterhvert lakkeres i de fargene båten skal ha. - Lager du alle detaljene for hånd? - Svært ofte må de fleste detaljene lages for hånd, men ikke alltid med alle smådetaljer. Da ville modellene kostet alt for mye. Han tar frem en liten skipskran fra en eske. - Den er svært naturtro og koster ikke all verden. Jeg hadde brukt litt for mange arbeidstimer skulle jeg laget den selv. Selv om vi modifiserer de fleste av disse detaljmodellene noe for å passe til kundens behov. Nærhet til kunden I dag er kundene mest norske verft. Tradisjonen er at et ferdig skip også skal ha en modell som rederiet får til odel og eie. Og Jakobsen går grundig til verks. På veggen henger det originale tegninger av skip. - Vi bruker nøyaktig de samme tegningen som ble brukt for å bygge originalen, sier han, og legger til:
- Av og til tar jeg også turen til verftet for ta egen bilder. Det er alltid noen detaljer som jeg fanger opp som ikke tegningen viser.
Utvider gjerne Noen av modellene er så virkelighetstro at det nærmest er nifst. - Det er yrkesstoltheten, det, sier han.
- Kan man utdanne seg til modellbygger i Norge?
- Nei, dessverre. Men man kan ta en master i modellbygging i England. Jeg kjenner bare én i Norge som har tatt en slik utdannelse. Hun var faktisk innom her og jobbet en stund, sier han, og funderer på om han snart må slå på tråden til sin tidligere modellbygger.
Oppdrettsanlegg - skip - utviklingskonsesjonsteknologi - rigg og subsea - veier/bygg/infrastruktur - gründerprosjekter/ innovasjon - alternativ energi.
Få laget din egen supermodell...
1 Comment
|
Arkiv
December 2019
KATEGORIER
All
|